3 orsaker varför molntjänster är på beslutsfattarens agenda

pexels-photo-335907-176843-edited.jpegI och med att digitaliseringen onekligen är i ropet just nu ställs många små och medelstora företag inför frågan om hur de ska upprätta sin IT-miljö. Oftast står de i valet och kvalet att rentav lämna sina lokalt installerade servrar (en så kallad on-premise miljö) till fördel för molntjänster. I denna artikel ska vi förklara fördelarna med molntjänster. 

{{cta(‘5a6fa0db-74ba-4b90-bfcc-ae89d129e750′,’justifycenter’)}}

Till att börja med – både on-premise och molnet har för och -nackdelar – men för moderna beslutsfattare finns flera tecken på att molntjänster i längden är rätt lösning.

Tillgängligheten skapar ett bättre samarbete

Molnet gör det möjligt för alla behöriga att få tillgång till samma information. Informationen samlas på en virtuell server som alla enkelt kommer åt. När en användare till exempel öppnar ett dokument i en on-premise miljö skapas en skrivskyddad kopia som är låst för andra att redigera. Molntjänster gör det istället möjligt för flera att redigera samma dokument i realtid, vilket både ökar samarbetet och gör att alla känner sig delaktiga. Vikten av ett bra samarbete kollegor emellan ska aldrig underskattas, det leder ofta till nya idéer som kan föra företaget framåt. Den dynamiska och smidiga arbetsmiljön som molnet erbjuder underlättar även samarbetet externt mot kunder och leverantörer.

Sänkta kostnader

Genom att använda sig av molnet försvinner många av de kostnader som tidigare gått till mejlservrar, lokalhyra för serverhallar och dyra driftskostnader. Dessutom brukar mejlservrar ha en ganska hög initialkostnad när det är dags för inköp. Med molnet betalar kunden istället en fast månadskostnad och kan njuta av fördelen med stordrift som leverantören av molnet oftast erbjuder.

Mobilitet och flexibilitet som konkurrensfördel

Idag är det svårt att attrahera rätt kompetens. Både på grund av att det finns gott om duktiga kandidater och för att de ställer allt högre krav på sin framtida arbetsgivare. Molnet skapar mobilitet genom att användaren får tillgång till alla dokument och program var hen än befinner sig, oavsett enhet (mobil, surfplatta eller dator). Att kunna erbjuda mobilitet och flexibla arbetsplatser kan bli en stor konkurrensfördel eftersom många idag uppskattar möjligheten att anpassa sitt arbete utifrån sina egna förutsättningar. Det tenderar också att göra medarbetarna mer nöjda eftersom de känner att de får frihet under ansvar.

Sammanfattning

Precis som med det mesta finns det för- och nackdelar med ett alternativ. Som beslutsfattare måste du alltid utgå från vilka behov och förutsättningar just ditt företag har. Däremot går det inte att blunda för att molnet är både enklare, säkrare och mer kostnadseffektiva än lokalt baserade servrar. Därför finns det flera anledningar till varför molnet bör vara på beslutsfattarens agenda när det är dags att upprätta eller förnya företagets IT-miljö.

I vår guide Bättre arbetsdag – on premise VS. molntjänst kan du läsa mer om för och -nackdelar med de olika alternativen. Ladda ner den nu!

{{cta(‘5a6fa0db-74ba-4b90-bfcc-ae89d129e750′,’justifycenter’)}}

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.