3 synergier mellan bra företagskultur och IT-miljö

En bra företagskultur är något som alla företagsledare strävar efter i syfte att skapa en bättre arbetsdag för alla medarbetare. Det är denna kultur som får medarbetarna att trivas, prestera bättre och stanna kvar längre hos företaget. Och detta är bara några fördelar. Men visste du att IT-miljön är med och påverkar samt skapar företagskulturen? Vi listar stora synergieffekter.

1. IT-miljön bidrar till ökad kunskapsutveckling hos de anställda

Att ha ett nätverk som låter anställda dela information mellan sig på ett snabbt och enkelt sätt bidrar till ökad kunskap inom hela organisationen. Man är beroende av sin tekniska miljö, oavsett storlek på företaget. Tekniken främjar (eller förhindrar) samarbete och informationsutbyte. När anställda på ett enkelt sätt har tillgång till senaste veckobrev från VD eller säljstatistik, kan de dela dessa snabbt mellan sig, vilket underlättar både internt och externt. Ökad kunskap frodas när information snabbt flyttas mellan individer. Och medarbetare som känner att de utvecklas kunskapsmässigt samt har ett bra samarbete med sina kollegor brukar ofta också trivas bättre.

2. Medarbetare känner större ansvar och delaktighet

Transparens är ett ord som ofta förekommer när man diskuterar bra företagskultur. När det fungerar, skapar det förtroende som i sin tur ökar effektiviteten hos medarbetarna. Ett digitalt landskap som ger möjlighet till en mer öppen och inkluderande kommunikation, bidrar till företagets transparens.

Företag som lyckas skapa en bra transparens får en företagskultur som ofta upplevs som ärligare och låter medarbetare bättre förstå vart företaget är på väg samt deras egna karriärvägar. Genom att låta medarbetarna ta del av och få tillgång till mer information inom företaget via det interna nätverket, känner många anställda också att de har ett större individuellt ansvar för hela företagets framgång.

3. Främjar kommunikation, samarbete och flexibilitet

Genom nätverket kan man sprida vidare företagskulturen till hela organisationen. Att ha en IT-miljö som främjar kommunikation, samarbete och flexibilitet påverkar företagskulturen positivt. Människor fungerar olika och vi är som mest produktiva under olika tider. Ett nätverk där anställda kan jobba från var de vill och när de vill underlättar för individer att prestera där och då de är som bäst. Dock sätter detta en del krav. Till exempel krävs det regler kring när och hur man får kontakta en kollega utan att inkräkta på hens fritid. Här gäller principen “frihet under ansvar”, ett idag vedertaget begrepp som många trivs med. Flexibililitet samtidigt som man behåller fokus och ansvar.

Sammanfattning

Företagskulturen och det digitala landskapet på ditt företag hänger tätt ihop. Att ha ett nätverk som främjar kommunikation, samarbete, delaktighet och mobilitet ger en företagskultur som i sin tur kan ge synergier i form av ökat förtroende, individuellt ansvar och prestation hos de anställda. Detta i sin tur kan bidra till en ökad framgång för hela organisationen.

Vill du veta mer hur IT-miljön hör ihop med företagskulturen och förutsättningarna ser ut för on-premise och molnbaserade miljöer? Läs vår guide om fördelar och nackdelar med en on-premise och molnbaserad digitaliserad miljö.

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.