4 sätt att undvika blufföretagen [Bedrägeri]

Som diskuterat i våra tidigare bloggar om VD-bedrägerier och blufföretag så måste man redan idag bli mer proaktiv som företag. Vilka steg kan man själv då ta för att bli bättre på att upptäcka dessa blufföretag eller helt och hållet undvika dom?

    1. Det absolut viktigaste är att ha klara rutiner på arbetsplatsen. Allt från vem som beställer in kontorsmaterial till den som är ansvarig för bankkonton eller annan ekonomi. Klara direktiv bör finnas för era anställda och vem som tar ansvar för vad. Rutiner och riktlinjer bör ständigt uppdateras för att anpassas till arbetsmarknaden och nya hot. Dessa rutiner ska sedan regelbundet tas upp med jämna mellanrum så att era anställda inte glömmer bort dom. Rutinerna ni skapar blir en av grundpelarna ni sedan står på till många säkerhetsaspekter inom företaget.

    2. Utbilda och informera era anställda! Ni täcker 70% av attackytan genom att utbilda er personal. Detta gäller alla, inte bara chefer eller ekonomiansvariga. Gör era anställda medvetna om vilka hot som existerar och hur metoderna ser ut idag. Använd er av rutiner att falla tillbaka på.

    3. Logga och ifrågasätt. Använd er av loggar på telefonsamtal eller mejl, på så sätt har man faktisk data att kolla på om något sker. Det skapar incitament för alla på företaget att göra rätt redan från början. Om ett telefonsamtal eller mejl verkar suspekt, ifrågasätt det. Ta reda på vem det är och varför, hör sedan med era kollegor om denna information är sann.

    4. Var noggrann. När ni läser brev, mejl eller tar samtal, kolla alltid stavelser eller andra detaljer som kan verka udda. Många misstag som görs av människorna som hanterar dessa ärenden är på grund av stress och brist på fokus. Man sätts i en situation där man tror att det är ens chef som kräver något omgående och glömmer i stunden att kolla av checklistor eller andra rutiner.

En annan preventiv åtgärd som Peter Forsman tipsade mig om är att själv registrera fel stavelser av sin(a) egna domäner.

Se även våra tidigare blogginlägg om blufföretag och VD-bedrägerier.

 

Att göra en risk- och hälsokontroll av din IT ger dig bra grundförutsättningar att stoppa bedragarna. Ladda ner en gratis beskrivning om vad vi anser vara viktigt att genomlysa här.

{{cta(’556d3459-a1ec-435e-83e4-46f8e9be1d89’)}}

 

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.