94% saknar Internet i Sverige!

Hur kan jag skriva att 94% saknar Internet när man hela tiden läser om hur duktiga vi i Sverige är med ”bredband” och fiber?
Jo, det hela är ganska enkelt eftersom ingen kan specificera vad bredband egentligen betyder och hushåll som får fiber inte har en aning om vad som faktiskt levereras. ”Bredbandet” kommer med ljusets hastighet i din fiber men vad för sorts Internet och hastighet du får är inte så enkelt att veta förrän du anslutit dig.

Det var en av anledningarna till att jag deltog i Netnod och Internetstiftelsens projekt Internetaccess där version 1.0 av Internetaccess definieras.
På sidan 13 i den rapporten är det ett skallkrav på IPv6 och med Google’s statistik ovan så är det ganska glasklart att 94% inte har Internet i Sverige.
Om ni tror att det här var ett dolt och undanskymt projekt så deltog alla stora Internetleverantörer ( ISP ) i det + en massa andra, precis som jag, personer med insyn och åsikter om Internet i projektet.

Jag har tidigare beskrivit Sveriges problem med Internetutbyggnaden i Därför är Internet trasigt i Sverige del 1 + Del 2Internetpåvarna. Under de två åren som gått sedan jag skrev inläggen så har i princip ingenting hänt med IPv6 i Sverige.
Det är fortfarande en mängd kommunikationsoperatörer ( KO ) som ligger som ett grått, smetigt och slaskigt filter mellan kund och Internet och som hämmar Internet’s utveckling i Sverige. Internet är så mycket mer än molntjänster, Facebook, Youtube, gulliga katter och sminkbeställningar.
Den som opponerar sig mot det jag skriver om IPv6 kan fråga sig varför t.ex Google har IPv6 på nästan alla sina tjänster. Varför har stora ISP’er i USA, Belgien, Indien med flera länder aktiverat IPv6? Läs även om hur Microsoft planerar att slopa IPv4 helt och bara köra IPv6 internt.

Jag har under våren pratat med många svenska ISP’er som vill börja leverera IPv6 i nät som drivs av KO’n. ISP’ernas kommentarer är att det är i stort sett omöjligt då de flesta KO’n är helt ointresserade av att leverera en riktigt Internetaccess till kunder i nätet.
Någon ISP har även sagt att de blir hånade (av KO) när de frågar om IPv6…

Så hur kommer vi vidare?

Min förhoppning är att Internetaccessprojektet kommer att driva det en del men det är framför allt SSNF som måste driva frågan hårt mot sina medlemmar. I samband med det kommer förhoppningsvis stadsnäten att kamma till sig men som jag uttryckte mig i mina två år gamla blogginlägg var det redan då fem år för sent.

SSNF gör mycket bra saker för Internet i Sverige med sina Robusta {nät|fiber|fastighetsnät|mm}-standarder men just KO-modellen som den ser ut i dag utan krav på vad som egentligen levereras i fibern är helt trasig och måste ses över.. Nu!
Kompetensen om hur Internet ser ut och fungerar är tyvärr väldigt bristande på alla led i Sverige.

Jag avslutar med två favoriter när en helt vanlig människa nyligen frågar sin ISP om IPv6.
”Jag skulle vilja ha IPv6 (som jag har har kört i över 10 år), är det görbart/möjligt?”
Svaret:
”Tyvärr har vi inte IPv6 och kan inte erbjuda det till din tjänst.
Vad jag vet har vi inga planer på att implementera det heller tyvärr…

Med vänliga hälsningar / Best Regards
Någon j-vla ISP i Sverige AB”

Nästa exempel är från ett konsultbolag som hjälper kommuner med upphandlingar och inte vill ha med IPv6 som skallkrav för en SAS tjänst.
Deras bästa konsult som förstår teknik skriver så här till kommunen –

”IPv6 är kostnadsdrivande att införa. Därför avvaktar många med detta.
Kostnadsdrivande även för systemleverantörer. Ställ inte kravet som skallkrav om det inte finns en hög sannolikhet att införa IPv6 under avtalstiden. Men ställ det som börkrav. Systemdesign kan påverkas i ganska hög grad av IPv6-kravet, så kravet är relevant ifall  beställaren planerat införa IPv6 under avtalstiden. Antingen är systemet utvecklat och testat mot IPv6-protokollet eller så är det det inte. Antingen lovar Leverantören att det ska funka eller så gör de det inte. Det måste inte vara jättedyrt att anpassa ett system till IPv6. Men det måste förstuderas för det aktuella systemet så man gör en impact-analys i alla delar som ägnar sig åt nätverkskommunikation.”

Året är 2019, IPv4 är slut sedan många år, Sverige halkar längre och längre efter i utvecklingen.
Dra era egna slutsater…

Jag hoppas att jag slutade använda ordet bredband i början av texten för det är Internet vi vill ha, ingen vill ha dagens bredband!

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.