Så lurar blufföretag dig genom ”förtursrätt till domännamn” [Bedrägeri]

Blufföretag letar ständigt nya marknader att infiltrera och utnyttja användare. Och med en snabbt ökande IT-värld så kommer även nya sätt att lura företag betala för något ni inte behöver eller ens äger. I den här bloggen kollar vi mer på hur domännamn blir utsatta för sådana bedrägerier. En bedragare attackerade oss på Interlan med liknande metoder senast för någon vecka sedan utan att lyckas.

Så hur går det till när en angripare försöker sälja dig ett domännamn till exempel?

Jag tog kontakt med Peter Forsman på www.iis.se som själv arbetat sedan många år tillbaka med att motverka bedrägeri och blufföretag.

Peter säger,

Blufföretagen utgår från en befintlig .se-innehavare, vanligen letas de upp kategorivis via hitta/eniro eller motsvarande, så gör de lite slagningar för att se vilka ändelser som är lediga och sedan ringer man upp och påstår att de har ”en annan kund” (oftast en privatperson som heter Rolf ..eller motsvarande) som avser registrera den uppringdes domän under andra ändelser, men att de  (Nordic Web) är ”tvingade” att kontrollera och få det godkänt av .se-innehavaren först och därför ringer de för att erbjuda en ”förtursrätt till domännamnet” (observera att de brukar linda in det på det sättet – dvs att det avser ett domännamn och endast till årskostnaden 190/195 kronor.

Som vi ser så krävs lite förarbete. De kollar upp ditt företag och hittar vilka domäner ni använder, sedan kollar man möjligheterna för att kunna registrera ditt domännamn med andra ändelser.

Det får den oinsatte att först känna panik; och sedan i den påtvingade tidsfristen (som kan liknas vid ”utpressningsliknande”) så säger de ja till den påhittade förtursrätten, men sedan i avtals bindningen, så rabblar säljaren/bedragaren snabbt upp att det avser 10-årsregistreringar och domännamnet med följande ändelser och rabblar därefter upp ett antal .com, net, .org, .info, .eu, .biz (eller andra som finns lediga).

Så för den oinsatte företagaren som tror sig ha utnyttjat en förtursrätt för 190/195:- så kommer istället en faktura på 5 (antal domäner) * 195 (årspris) * 10 (år) * 1,25 (moms) = 12 187:-. Ibland brukar de även lägga på andra hittepåavgifter..

Når dessa bedragare en person som är oinsatt (vilket oftast är målet) så blir det väldigt lätt att sälja in detta genom att skapa stress. Man får inte tid att tänka till eller ens fråga efter hjälp. Och att ställa frågor eller motargument till säljaren är oftast meningslöst då dem är tränade på att slingra sig ifrån det du egentligen frågar om.

Ett exempel på hur ett sånt här bedrägeriföretag kan se ut är ”Nordic Web” eller ”Nordisk Webbhantering”. Namnen är oftast väldigt temporära och skiftar till nya namn och upplägg regelbundet. Det enda konstanta i deras process är att deras fysiska adress aldrig förändras. I detta fall finns flera olika företag på en fysisk adress.

2017-05-16_11-15-54.png

Med hjälp av sidor som www.ratsit.se och www.allabolag.se kan man lättare kolla upp säljaren och sedan se vilka andra företag som är länkade till deras organisation och fysiska adress.

Se även Peter Forsman’s blogginlägg om bedrägeriföretag från 2014.

Läs även vår VD Markus Wengelin’s blogginlägg om VD bedrägerier.

{{cta(’cb77ae84-b184-4a3f-8495-7e9578b9c868’)}}

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.