Därför är Internet i Sverige trasigt – del 2 [IPv6]

Jag har fått mycket positiv feedback på mitt senaste blogginlägg men också en del negativ som jag tänkte kommentera här. För att förstå mina kommentarer och svar måste du först läsa blogginlägget ”Därför är Internet i Sverige trasigt”.

 1. Om vi ser till bloggen på https://teamarin.net/2017/06/12/16-years-with-ipv6/ så ja, RIPE visste 2001 att om runt 10 år är IPv4-adresserna slut och elva år senare – 2012 gick de i botten. Om vi i Sverige som är så duktiga på IT känt till detta i över 10 år, varför har inget hänt?
 2. U-land? Ja inom IPv6 är vi det och då blir vi det också automatiskt totalt inom IT. Vi pratar om samhällets digitalisering, men hur ska det gå till när vi inte har en infrastruktur som håller måttet? Vi ligger långt efter ”kända” IT-länder som till exempel Zimbabwe, Saudiarabien, Grekland, Indien, Brasilien med flera. Hur kan Sverige försvara det? Vi som tror vi är världsledande på allt inom IT?
  En bra digitalisering kräver IPv6 och vi kan inte lösa alla problem genom att lägga saker i ”molnet” och tro att allt är bra.

 3. Vi kan inte lägga allt ansvar på medborgarna att ”ta sitt ansvar”. Det är ISP:erna som måste ansvara för att vi får ett riktigt Internet. Och inte ”bredband” som är det begrepp som missbrukas idag och som man egentligen inte vet vad det är. Det räcker inte med att vi ska kunna dutta på Facebook och köpa och sälja våra saker på Blocket. Samhället kräver ett riktigt Internet som kan skala och växa utan de problem vi har idag med en adressrymd som är fylld till bristningsgränsen, egentligen långt över vad den tål.
  Hur kan offentlig sektor fortfarande upphandla Internetanslutning utan IPv6 när Internet idag är både IPv4 och IPv6? Det är som att köpa en bil med bara två hjul, typ.

 4. Vi bör börja med att klassificera Internetanslutningarna så den som köper det hem, till företaget eller sin mobil vet vad den får.
  – Kan jag nå allt utan att min ISP ska in och peta och adressera om mina data jag skickar?
  – Kan jag se mina kattungar i webbkameran hemma utan att bilderna måste landa i ett ”moln” någonstans innan? Eller mitt larm, lås, spis osv.
  Med klassificering av olika Internetanslutningar vet medborgare och företag vad de får och kan förväntas sig för pengarna. En sådan klassificering håller någon annan på att starta upp och jag tror det blir riktigt bra.
 5. När man väl kommit igång med IPv6 inser man hur fantastiskt mycket enklare det blir. I brandväggarna blir det bara ”allow from src-addr to dst-addr”. Inget trollande med NAT hit och dit, bara att tuta och köra! J (Ja, om man vet vad man gör förstås)
 6. Jag tror att ren profithunger tillsammans med LOU, SSNF och KO-konceptet är den största orsaken till att det ser ut som det gör.

 

Det som förvånar mig mest just nu är dock att ingen anmärkt på att varken den här eller den förra artikeln jag skrev inte går att nå med bara IPv6! 🙂

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.