Digitalisering för en snabbare, billigare och effektivare verksamhet

Digitalisering är onekligen i ropet just nu. Allt fler företag har insett vilka effekter en digitaliserad verksamhet ger. De som inte hänger med i utvecklingen riskerar att bli omsprungna av de mer moderna, digitaliserade företagen. En modern IT -miljö framtidssäkrar företag. På vilket sätt? Det ska vi förklara i denna artikel.  

Digitaliseringen är en stor möjlighet till att både effektivisera arbetet, förbättra samarbetet och hålla vissa kostnader nere. 

1) Snabbare kommunikation ger snabbare affärsbeslut

När e-posten slog igenom revolutionerades vårt sätt att kommunicera. Men redan idag jämförs mejl med fax. Mejltrådar riskerar att urarta, och det kan ta onödigt lång tid innan alla nås av ett viktigt budskap. Men framför allt så kräver många och tunga mejl stora mejlservrar som kostar pengar. Digitaliseringen och nya IT-verktyg erbjuder istället snabba chattprogram där kollegor kan kommunicera på ett nytt sätt. Det går fortare och samarbetet förbättras när kommunikationen enklare sker mellan avdelningar och över företagsgränser.

Lägg därtill samarbetsplattformar, som skapar tillgänglighet och snabba samarbeten, exempelvis när flera personer kan redigera ett och samma dokument samtidigt. Via kommentarsfunktioner direkt i plattformen kan kollegor dela med sig av kommentarer och förslag direkt i dokumentet istället för att starta långa mejltrådar. Snabbare kommunikation lägger helt enkelt grunden för snabbare affärsbeslut. 

2) Digitalisering för en effektivare verksamhet 

Idag digitaliserar de flesta företag för att effektivisera sin verksamhet, eller åtminstone delar av den. Digitalt systemstöd kan till exempel minska administrationen. Modern IT erbjuder också nya sätt att hålla möten på, till exempel via videokonferenser. Sådana möten är dessutom tidsbesparande eftersom att restiden till och från mötet försvinner och de anställda får mer tid över till aktivt arbete.

3) Billigare med digitalisering 

Att digitalisera sin verksamhet medför betydande besparingar. Molntjänster är mer kostnadseffektiva än mejlservrar och serverhallar som tidigare krävts för IT-driften. Genom att betala en heltäckande månadsavgift till en molnleverantör slipper företag betala dyra driftskostnader. Även om externa mejlservrar i sig inte är den dyraste löpande kostnaden så brukar de innebär ganska höga initialkostnader när det är dags för inköp. Dessa kostnader försvinner helt vid val av molntjänster. Som plattform är de också skalbara vilket gör att det är enkelt att anpassa när företag växer. Ovannämnda sätt att hålla möten på innebär också vissa kostnadsbesparingar eftersom affärsresorna minskar. Likaså kan besparingar göras i form av arbetskraft när tidigare manuella tjänster istället sker digitalt. 

Sammanfattning

Att digitalisera sin verksamhet kräver en del resurser men det finns även stora vinster att göra. Digitala verktyg effektiviserar arbetet, snabbar på processer och innebär kostnadsbesparingar. 

Vill du läsa mer om hur molntjänster kan hjälpa dig till en snabbare, billigare och effektivare verksamhet?
Ladda ner vår guide “Bättre arbetsdag – on-premise vs molntjänst”.

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.