Alla som läser detta vet ju att allting du använder i datan hemma eller på jobbet lagras nu för tiden i molnet. Även om du sparar sakerna på din lokala disk så hittar det på något underligt sätt upp i molnet till någon stor global aktör som ger dig hutlöst mycket diskutrymme för nästan ingen kostnad alls.
Det här låter ju helt underbart tycker de flesta men det finns en baksida med det. När du får ny datamaskin eller vill läsa samma sak på en annan datamaskin så tar det låååång tid att ladda ner och läsa eller titta på det.
Det är nu molntjänsterna kommer att expanderas till så kallade regntjänster. Bara i Gästrikland så har det regnat ner två molntjänster från Microsoft. I Dalarna regnar Google ner och Amazon har regnat ner från himlen på tre platser söderut. Det betyder t.ex att vi i Gästrikland istället att vänta på att någon slö Irländare sätter i rätt tejp när jag vill se mina kattbilder från 1990-talet kan räkna med att det är en rapp och nyanställd person från närområdet som gör det.
Allting blir alltså skitsnabbt!
Normala människor använder inte Facebook
– Heinz Hückler, Forskare
Vår forskare från Kartoffelbrei Birneninstitut, Heinz Hückler, har mer att säga om det här –
– Det är ganska enkelt att gå från moln till regn. SMHI och Vinnova har medel för att skapa så kallade regntjänster. Det gäller bara hitta rätt blankett och fylla i den på rätt sätt och vänta på den normalt långsamma svenska processen. Men sedan smäller det till och det byggs en stor ström och klimatslukande datahall precis där du bor.
Finns det några nackdelar med så kallade regntjänster idag tycker du Heinz?
– Nej, vem tycker inte om när det regnar i Sverige när grundvattennivån är så låg? Säger han med glimten i ögat.
Men varför nämner du inte Facebooks regntjänster i Luleå Heniz?
– Normala människor använder inte Facebook säger Heinz och vimlar med ögonen.