Knäcka bitcoins kryptering?

Knäcka bitcoins kryptering?

Lite då och då hör jag frågan ställas om hur det kommer gå för blockkedjetekniken och Bitcoin när algoritmen SHA256 “knäcks”. Hur stor är sannolikheten? Hur avancerade datorer behövs? Och om det sker, vad blir konsekvenserna? Kommer allt bara rasa ihop och bli värt noll?

Låt oss nu reda ut detta. SHA256, som står för 256bit Secure Hash Algorithm är en s.k “Hash algoritm”. Det är en “envägsoperation” vars uppgift är att utifrån exempelvis en text räkna fram ett referensvärde att använda som bevis att texten inte förändrats. Ett annat ord för “Hash” som ofta används för referensvärdet i denna typ av operation är tex checksumma, kontrollvärde eller kontrollsiffra.

En envägsoperation har ingen väg tillbaka. Det går inte att räkna åt andra hållet. Vi kan använda vårt personnummer som exempel. Sista siffran, kallad “kontrollsiffra”, använder samma logik. Kontrollsiffran i vårt personnummer beräknas enligt följande:

  1. Siffrorna i födelsetiden och födelsenumret multipliceras växelvis med 2 och 1
  • 6 4 0 8 2 3 – 3 2 3
  • 2 1 2 1 2 1    2 1 2
  • 12,4,0,8,4,3, 6,2,6
  1. Lägg ihop siffrorna i produkterna. Obs! 12 räknas som 1+2
  • 1+2+4+0+8+4+3+6+2+6=36
  1. Entalssiffran (6) i siffersumman dras från talet 10
  • 10-6=4.

Restsiffran (4) blir kontrollsiffra vilket gör att personnumret i exemplet blir 640823-3234. Är restsiffran 10, blir kontrollsiffran 0.  

Kravet på algoritmen bakom att beräkna personnumrets kontrollsiffra handlar om att verifiera att personnumret är korrekt när det skrivs in i olika datasammanhang. Datorn kan då snabbt säga ifrån om du råkat skriva någon siffra fel i ditt personnummer. MEN ditt personnummer är inte på något sätt krypterat. Det går inte att med hjälp av kontrollsiffran 4 räkna fram personnumret 640823-3234.

Kravet bakom SHA256 är att få fram en unik referens som kan användas för verifikation att originalet inte förändrats. Logiken är densamma, fast kravet på unikheten i referensvärdet är avsevärt mycket högre. Det är dock inte pga att det skall bli svårare att räkna bakvägen unikheten önskas, utan man vill ha en mindre felmarginal i att referensen blir samma. Medan var tionde person har samma kontrollsiffra i sitt personnummer, så är möjligheten att SHA256 resulterar i samma referens = 2^256. Det är uppskattat att det finns 7,5×10^18 sandkorn på jorden och om varje sandkorn vore en ny jord och om alla sandkorn på dessa jordar vore nya jordar och alla sandkorn på dessa jordar vore jordar med sandkorn, så nu börjar vi närma oss hur unika referensvärden SHA256 algoritmen skapar.

Men även här, likt personnumret kontrollsiffra, så går det inte att räkna fram den information som hash’ats med SHA256 algoritm. SHA256 är en envägs operation, precis som personnumrets kontrollsiffra och det är med all säkerhet enklare att utvinna det mytiska ämnet Unobtanium än att knäcka SHA256. Att ens försöka är att ha ett dåligt sinne för prioriteringar.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.