“Digitalisera för effektivitetens skull”

Digitaliseringen innebär att företag kan spara på utgifter, automatisera och undvika mänskliga fel. Och vi människor kan fokusera på det som vi gör bättre – att vara kreativ, att sätta upp avsikter/strategier, att sätta riktningen för företaget. Det säger digitala experten Paulina Modlitba Söderlund.

[Ladda ner vår rapport om digitala trender som du kan applicera på just din verksamhet]

Paulina Modlitba Söderlund är konsult inom digital strategi och affärsutveckling. Hon har jobbat mycket med produkt och affär, främst i startups som Toca Boca. Paulina är utbildad civilingenjör och ingick i den av regeringen tillsatta expertgruppen Digitaliseringskommissionen. 

Vad är digitalisering egentligen?

Digitaliseringen innebär att i någon form nyttja teknikens och internets transformerande kraft. Till exempel för att underlätta och förändra/effektivisera, och då i allt från skola, vård, omsorg, stora som små företag och civilsamhället.

Men det handlar också om att förändra människors inställning. Vi organiserar oss och arbetar idag på ett annat sätt tack vare digitaliseringen. Att nyttja digital teknik leder till att vi måste lära oss nya sätt att arbeta. Detta sker inte automatiskt, utan man måste vara aktiv och ta till sig tekniken och förändringarna.

Varför finns det så många olika tolkningar av begreppet?

Det finns så många olika saker som kan digitaliseras och så många olika syn på vilka saker som innefattas. Det kan också finnas olika uppfattningar om vad som måste finnas på plats för att den ska kunna genomföras. Området är så otroligt stort, helt enkelt. Infrastrukturen är förstås a och o, men många tar den för given.

Skiljer sig din personliga tolkning av begreppet från den ”officiella”?

Inte själva definitionen men vad jag väljer att belysa och betona. Vi ska inte glömma bort vad som faktiskt inkluderas. Människors mindset är viktigt. Arbetskraftsfrågan är viktig. Jag som frilansare kan jobba mycket mer effektivt med hjälp av digitala tjänster och har inte alls ett 9-17-jobb.

Min egen digitalisering började framför datorn och med att scanna in dokument hos CSN som 18-åring. Men jag märker att infrastruktur, som också är en central del av digitalisering, tas för givet av så många, eftersom vi i Sverige historiskt sett alltid haft bra infrastruktur och uppkoppling på plats.

Varför ska företag digitalisera?

Inte minst för effektivitetens skull. Företag ska spara på utgifter, du kan spara på mänsklig arbetskraft. I framtiden kan du automatisera och undvika mänskliga fel. Och vi människor kan fokusera på det som vi gör bättre – att vara kreativ, att sätta upp avsikter/strategier, att sätta riktningen för företaget. Det gör ju att anställda blir nöjda. Tekniken gör det rent operativa, men vi kliver in där det behövs. Så i längden uppstår ett samarbete mellan maskin och människa.

För vissa individer kan det kännas läskigt, men rädslan finns bara där om man inte riktigt vet vad man har att göra med. Testa och bygg så blir det mindre läskigt!

Är digitalisering inte bara något för storföretag eller är det attraktivt för SMB-företag också?

Nej. det är något för alla. Men jag vet att det kan vara svårt att hitta tiden att ta till sig detta för småföretagare med begränsade resurser. Men långsiktigt har man mycket att vinna på att effektivisera vissa arbetsmoment – och fokusera på att tjäna pengar på sin egen kompetens. Det underlättar kundrelationer, redovisning, innovation. Det är bara att börja med detsamma!

Sammanfattning

Att digitalisera handlar om att nyttja kraften i teknik och internet, men handlar också om att förändra människors inställning. Företag ska digitalisera, inte minst för effektivitetens skull och möjliggöra för människor att göra det de är bäst på.

Detta enligt Paulina Modlitba Söderlund. Hela intervjun med henne och fler experter hittar du i vår rapport Digitala möjliggörare som får verksamheter att växa som du kan ladda ner här nedan.

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.