Så påverkar IT er företagskultur

Företagskulturen på ett företag är de normer, värderingar och attityder som skapar beteenden hos de anställda. Kulturen på företaget påverkar framför allt hur de anställda trivs, utvecklas och känner hur de kan bidra till bolagets utveckling. Om budget och resultat ses som hjärnan i en verksamhet kan företagskulturen istället ses som hjärtat. Med en bred IT-miljö och smidiga plattformar kan ni förstärka er företagskultur.

[Ladda ner vår rapport om digitala möjliggörare som får verksamheter att växa]

Företagskulturen på ett företag blir allt viktigare, det avgör om de anställda trivs och känner sig engagerade och motiverade. Det kan dessutom vara en stor konkurrensfördel vid rekrytering, ett företag med en stark och tydlig företagskultur brukar ses som attraktiv. Företagskulturen kan också vara en tydlig indikation på vilken typ av människor som kan komma att trivas på arbetsplatsen. Man får aldrig glömma bort att de anställda på ett företag är den viktigaste tillgången för bolagets framgång. Att både attrahera rätt kompetens och att faktiskt behålla sina medarbetare är inte alltid så lätt. Många företagsledare har svårt att hålla sina medarbetare motiverade, något som en tydlig företagskultur kan hjälpa till med.

Ledningens ansvar att skapa en medveten företagskultur

Det är ledningens ansvar att se till att företaget får en medveten företagskultur men ofta med input och viss påverkan från sina medarbetare. Om ansvaret hamnar utanför ledningen byggs en alternativ kultur upp, som i ett tomrum. När det händer finns det alltid en risk för att talangfulla kandidater känner sig avskräckta och att anställda hindras från att utvecklas och växa på rätt sätt. Det i sin tur kan ge omotiverade medarbetare som till och med börjar se sig som om efter nya tjänster.

Så kan IT påverka

IT-miljön i det här fallet är främst ett verktyg som kan sprida företagskulturen vidare. Genom smidiga samarbetsplattformar, tydligare internkommunikation och snabba chattprogram underlättas samarbetet mellan både nära kollegor och olika avdelningar. Dagens IT-miljöer kan också erbjuda mobilitet och mer flexibla arbetsplatser, något som många uppskattar. Det ger dem anställda möjligheten att faktiskt arbeta där de känner sig mest effektiva vilket både ökar produktiviteten och gör den enskilde medarbetaren mer nöjd.
Det sägs att 75 procent av arbetskraften år 2025 kommer vara så kallade ”digital natives”, den generation som mer eller mindre har vuxit upp med en surfplatta i handen. De är vana vid att ständigt vara uppkopplade och kommer att ställa högre krav på tekniken på sina framtida arbetsplatser. Högt upp på deras önskelistor finns flexibelt arbete men också teknik som gör det möjligt för dem att kommunicera med sina kollegor på samma sätt som de gör med sina vänner, snabbt och smidigt.

Sammanfattning

Företagskulturen på ett företag är de normer, värderingar och attityder som skapar beteenden hos de anställda och kan ses som verksamhetens hjärta. Samtidigt som engagerade medarbetare är en bra byggsten för en god företagskultur har många företagsledare stora utmaningar med att hålla sina medarbetare motiverade. IT-miljön är ett utmärkt verktyg som kan sprida företagskulturen vidare, underlätta stora delar av det interna arbetet, attrahera rätt kompetens och göra de anställda mer nöjda.

Vill du veta mer om hur IT kan påverka er företagskultur och läsa mer om digitala möjliggörare som får er verksamhet att växa? Ladda ner vår rapport ”Digitala möjliggörare som får verksamheter att växa”.

{{cta(‘7daaa9ce-2fb4-407b-8bc3-0b741c302a43’)}}

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.