Så stöttar din IT-miljö ett flexibelt arbetssätt

För fem år sedan lanserade Microsoft konceptet Jobba Hemma-dagen, för “att uppmuntra ett flexibelt arbetssätt”. Att arbeta från en annan plats och använda tekniken för det var någonting helt nytt då, och det gjordes reportage i morgon-tv samt anordnades paneldebatter. Kunde det här verkligen vara framtiden? Svaret vet vi idag. Men ändå är det fortfarande många som undrar hur man gör rent praktiskt med sin IT-miljö. Det handlar denna artikel om.

{{cta(‘5a6fa0db-74ba-4b90-bfcc-ae89d129e750′,’justifycenter’)}}
 

Jag vet inte hur ni tänker kring flexibelt arbete, men oavsett om man gillar det som chef eller ej så är detta ett arbetssätt som är här för att stanna. Undersökning efter undersökning visar att den kommande generationen inte vill sitta inlåst på ett kontor och utföra sina arbetsuppgifter från ett och samma ställe dag in, dag ut. “Är det ok att jobba hemifrån” är det dessutom en fråga som ställs allt oftare av kandidater jag möter i jobbintervjuer – kandidater som inte nödvändigtvis är purunga och nyexade.

Själv använder jag mig också av möjligheten att jobba där jag befinner mig. Mitt företag finns på tre olika orter i södra och mellersta Norrland, och jag förflyttar mig ofta kontoren emellan. Hur funkar det då i praktiken?

1. Åtkomst till information – var man än befinner sig

Lokalt sparad data är data som är exklusiv för den som har skapat den. Att spara lokalt fungerar kanske så länge som denna användare är den enda som kan – och behöver – jobba med denna data. Men så fort en annan person blandas in, och det är visst inget undantag i vårt samarbetsbaserade arbetsliv, måste denna data lagras på en arbetsyta/server som fler än en person har access till. Befinner denna person sig på en annan plats, är det tydligt att det krävs ett sätt att komma åt informationen helt oberoende platsen. Det är molnet som uppfyller behoven.

Med rätt IT-miljö kan användaren vara lika effektiv när hen besöker en kund, är på resande fot eller jobbar hemifrån. Användaren kommer åt all affärskritisk information var hen än befinner sig. Inga väntetider, inget mejlande för att få reda på var ett visst Excel-ark befinner sig, och effektiviteten kan höjas till helt nya nivåer.

2. Säkerhet

När en individ sitter i ett öppet nätverk finns det en del faror, helt enkelt för att riskerna med öppna trådlösa nätverk är stora. Till exempel riskerar man att bli avlyssnad, och det krävs ett antal åtgärder för att vara skyddad mot avlyssning. Till exempel att alltid surfa via en VPN-anslutning.

Har individen ett bra virusskydd på sin dator, minskar risken ytterligare att er IT-milljö blir utsatt för attacker.

3. Hårdvara som stöttar arbetssättet

Kommer du ihåg tiden när vi jobbade i “terminaler”? Ordet terminalglasögon är visst en kvarleva från denna tid, men jag vill ändå påstå att det blir allt ovanligare att jobba med stationära datorer. Även om man sitter i program/mjukvara som kräver stor processorkraft, så finns det tillräckligt bra prestanda i bärbara datorer numera.

För att kunna jobba mobilt krävs det  mobila enheter. Smartphonen är utan tvekan en annan uppfinning som revolutionerade vår vardag, och arbetsvardag. Lägg därtill surfplattan som alltmer liknar en light-version av en fullfärdig bärbar dator, med redigeringsmöjligheter och appar som möjliggör ett mobilt arbetssätt

4. Internetuppkoppling

När allt kommer omkring, är ett mobilt och flexibelt arbetssätt omöjligt utan internetuppkoppling. I tätorter och städer finns det bra 4G-täckning, men för oss som ofta befinner sig i glesbygden känns en konstant uppkoppling inte lika självklar. Men – utbyggad pågår, och regeringens mål är att fram till 2020 ska 95 procent av hushållen i Sverige ska ha tillgång till bredband via fiber. Så även där finns det ljus i tunneln.

För kontoret där ditt företag sitter vill jag gärna lägga till krav på ett välfungerande wifi som stöttar er IT-miljö. När dina medarbetare till fullo vill använda sig av sina bärbara datorer, ge dem möjlighet att förflytta sig mellan skrivbord, soffa och annan del era lokaler, utan att behöva bekymra sig om att de mister sin uppkoppling.

Sammanfattning

En molnbaserad miljö, säkerhet i form av VPN och bra virusskydd, mobila enheter och en pålitlig internetuppkoppling. Det är så din IT stöttar ett flexibelt arbetssätt, och i längden ger dina befintliga och framtida medarbetare en bättre arbetsdag.

Men vilken uppsättning av IT-miljön passar er verksamhet bäst? Ska ni stanna kvar i en miljö med egna servar och lokalt installerade program (on-premise) – eller är molnet ett intressant alternativ? Ladda ner vår guide där jämför vi molntjänster med on-premise.

{{cta(‘5a6fa0db-74ba-4b90-bfcc-ae89d129e750′,’justifycenter’)}}
 

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.