Vad hände med IPv6 2018?

När jag skrev förra årets text gällande IPv6 under 2017 var jag på väg att skriva att inget stort hänt under året men då började Comhem slå på IPv6 under hösten så jag fick ändra min text.
I år behöver jag inte ändra någon text eftersom Sverige står kvar och stampar på runt 6% IPv6 enligt Googles statistik. För Sverige är det ganska skrämmande eftersom många andra länder ökar snabbt och som exempel så ligger USA på runt 40%, Indien 34% och Belgien hela 60% IPv6. Globalt så är det idag runt 27% och snart är vi nog över 30% men Sverige står kvar och stampar, stampar och stampar med sina 6%.

Det finns dock några glädjeämnen i mörkret
Gavlenet aktiverade IPv6 för över 12000 kunder under hösten. Men inte ens 10% av dem fick IPv6, jag återkommer till det.
Netnod och IIS startade projektet Internetaccess och alla inblandade i projektet var överens om att IPv6 skall ingå i en Internetaccess.

Varför fick inte ens 10% av Gavlenet’s kunder IPv6 när alla kan få det? Jo, det beror på hemmaroutrarna. Gavlenet levererar eller rekommenderar inte någon hemmarouter utan kunderna får själva välja vad de ska ha. Vad innebär det?
– Användarna köper ofta det billigaste som oftast inte ens har stöd för IPv6
– Köper ett märke som har stöd för IPv6 men där det som default inte är aktiverat. Hur många aktiverar det på egen hand?

Många köper t.ex Asus- och Google-routrar och ingen av dem har IPv6 aktiverat som standard. När ska detaljhandeln eller Internetleverantören berätta att om ni aktiverar det så får ni IPv6 och att saker och ting på så vis kommer att bli snabbare? I somras gjorde jag ett jobb i ett helt annat ärende än IPv6 åt en kund där det enligt mina tester visade sig att hemsidor med IPv6 laddades ca 20% snabbare över IPv6. Jag gjorde om testerna flera gånger men det var entydigt snabbare med IPv6 än IPv4. Så varför vänta?
Alla stora innehållsleverantörer kör IPv6 idag och vem vill inte att filmen, serien eller något annat ska ladda snabbare?

Det jag skriver här nu inför 2019 ( skriver det faktiskt nu på nyårsaftonskvällen ) liknar mycket Därför är Internet trasigt i Sverige men det är fortfarande lika aktuellt.

Julbockens resultat i år ser ut att bli strikt kopplat till Sveriges utveckling på IPv6. 90% av Ipv6-trafiken dit kommer från andra länder än Sverige. Än så länge… 🙂

Gavlenet’s IPv6 kan ni läsa en del om här – https://labs.ripe.net/Members/teklov – i några artiklar.
Dock fick vi backa med intentionerna om statisk Option 37 utan vi fick använda Option 18,37 och 73 istället men det är för mycket teknisk förklaring som inte ryms här.

 

 

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.