Vad hände med #IPv6 under 2017?

Jag var på väg att skriva samma sak som förra året – ingenting – men det sk-t sig lixom under hösten.

Under hösten har ComHem i smyg börjat aktivera IPv6 för sina kunder och efter vad jag vet så fungerar allting hur bra som helst. ComHem har helt rätt inställning i att göra det i smyg. (Min typ av modem ska aktiveras Q1 2018, jag väntar!!! Min förhoppning är att jag inte ens märker när det händer).

Aktivering ska inte påverka någonting alls. När det händer ska det bara hända och helt av sig själv.
Det bästa med att ComHem gör det är kanske att Ovanåkers kommun slipper agera Sveriges IPv6-polis då för många myndigheter och kommuner har trasig IPv6.

Så vad gör övriga ISP’er i Sverige då? I stort sett ingenting eftersom många är bakbundna av kommunikationsoperatörer som många ISP’er envisas med att använda sig av. Så länge ISP’n (som i ComHem’s fall här) har full kontroll hem till kunden så är det ”enkelt” att aktivera IPv6. Men om det kommer en tredje part emellan så är det för många kockar inblandade för att det ska bli bra och enkelt.

Jag har skrivit om det i flera artiklar som börjar i därför är Internet trasigt i Sverige och det är så det är idag.
Tyvärr.
Som Internet byggs i Sverige är det inte bra även om vi tror det. Oj – jag fick fiber hem – det måste vara bra. Eller? Näe – du är helt och hållet styrd av vad kommunikationsoperatören förmår levera. Och vilket Internet får du? Det vet du inte förrän du anslutit dig och testat.

Om vi ser till SOU 2013:31 så borde alla kommuner och myndigheter ha skaffat IPv6 och DNSSEC precis nyss…
Men kommunerna (https://kommunermedipv6.se/) har under 2017 ökat från 9% till 14% gröna kommuner på kartan. Myndigheter (https://myndighetermedipv6.se/) från 16% till 21% så det rör på sig även om det går långsamt.

Måste ändå ta fram några andra ljulsglimtar förutom ComHem (som är kanon!).
– Jag har fått förfrågan att hålla två IPv6-kurser under Q1 2018!
– Gavlenet är på god väg att aktivera IPv6 överallt – https://labs.ripe.net/Members/teklov/ipv6-address-planning-in-gavlenet.
 Mätningarna av trafiken på julbocken visar att #IPv6 fortstätter att öka! Men det redovisas på annat håll. Och kanske är det ComHem som skapat ökningen i år.

Fortsätter vi med just julbocken så gör %-talet som den mätningen ligger på i år det än mer konstigt att inte fler aktiverar IPv6. Läs mer om den här – Christmas goat and IPv6.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.