Vem i hela Sverige kan man lita på?

Ja det är valår i år 2018. Vi läser om Facebook som läckt data inför andra val, ryska trollfabriker som påverkar val, fake news och en massa annat elände i samband med val i olika länder.
Kan vi lita på det vi läser?
Kan vi vara säkra på att sidan vi tittar på är den vi tror det vara?
Är mailet verkligen från den partiledaren som den uppger sig vara?

Jag tänkte skriva lite om våra riksdagspartiers grundläggande internethygien inom det mest vitala på internet. Det är deras hemsidor jag kontrollerat och en del kanske tycker det är ”mossigt”. Det är ju sociala medier som gäller och Facebook is the shit ju! 🙂
Jag hade det här inlägget i hjärnan innan deras stora läcka tidigare började ”läcka” ut.
Det här är inte tänkt att vara en superteknisk blogg men vi börjar med att gå igenom några förklaringar på de steg som tas i testerna, steg som man ska kräva för god internethygien idag.

– DNSSEC
En grundläggande tjänst som gör att din dator verkligen ansluter till rätt adress när du skriver www.något. Ofta validerar den även att mail kommer från rätt domän till dig.
– HTTPS
Ingen ska kunna se vad du läser på ”ditt” partis hemsida genom att det du läser krypteras. Den verifierar också att det är rätt sida du besöker.
– IPv6 
Se det som unika ”telefonnummer” för din enhet/sak på Internet. Det som används mest idag heter IPv4 och är slut sedan många år. Idag heter det IPv6 och det används nu av ~24% av världens Internetanvändare. Tyvärr är det bara 7% än så länge i Sverige. Det gör att du idag ofta delar ”telefonnummer”/IP-adress med många, många andra vilket ger begränsad kapacitet och funktion. Läs gärna om artikeln – delar du adress med någon brottsling.

Hur ser internethygienen ut för våra partier ut då?

Nedan kommer det en bild per parti och de kommer i bokstavsordning utan någon som helst ranking och färgerna har inget som helst med deras partifärger att göra.

Rött – dåligt/fixa snarast
Grönt – bra
Orange – bör ses över

centerpartiet

liberaleralerna

kristdemokraterna

miljopartiet

moderaterna

socialdemokraterna

sverigedemokraterna

vansterpartiet

Vad ska jag säga om resultatet som är taget från min testsida test.ipv6.cool 2018-04-12?

Ingen vann. En del är bättre än andra men ingen sticker ut.
Det känns lite som för många, många år sedan då min orienteringsklubb skulle ta ut två lag till en stafett. Den som tog ut laget ville inte ha något förstalag. Vi var så dåliga så han ville bara ha ett andra- och tredje-lag istället.

Slutsats

Om vi ser till tekniken så blir min slutats –
Ingen DNSSEC eller IPv6 – de lever inte i nutiden utan fortsätter harva på i gamla spår.
Brister i SPF, CAA och HSTS gör det enklare med ”partibedrägerier” istället för de klassiska VD-bedrägerierna.
Se också till att aldrig surfa till deras hemsidor från öppen Wifi då ni inte kan vara säker på att det är rätt sida ni tittar på.

Så vem kan man lita på här? Ja ingen….

Mer information på Därför är Internet i Sverige trasigt.

Hör gärna av dig till mig om du har frågor på denna bloggartikel eller om du behöver hjälp att förbättra din internethygien. Mitt CV och kontaktuppgifter hittar du här!

{{cta(’e7aafc25-3e32-4187-badc-319e5fa96c1c’)}}

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.