Bucketlist Torsåker

 

Efter att ha tittat på  Samtidigt i Hofors där jag är uppvuxen i den södra delen i byn Torsåker så blev jag inspirerad att skriva en bucketlist på några platser man bör/måste besöka där.
Det är en blandning av berg med bra utsikt, fina badstränder, gruvhål, fiske mm. Det är inte heller så dumt att ta med och lufta sin MTB där då det finns många fina skogsvägar och stigar runtom hela området på kartan.
Det kan även noteras att bonden som skjuter med svartkrut och hon som arrangerar festen i Hofors i Samtidigt i Hofors bor på kartan.

 1. Körbergsklack – Fantastisk utsikt och ett litet äventyr att ta sig dit. Nås bäst från Barkhyttevägen från väster och från öster går det kanske att ta bilen till Flughem och leta sig fram därifrån. Det är stenigt och brant från båda hållen så ta inte med barnvagn eller rullator.
 2. Stollgången – Väldigt häftigt dagbrott som är lättillgängligt och med plattformar där du kan gå ut och titta ner i djupet. Det kan ligga snö och is längst ner långt in i Juni.
  Citat från länken ovan – ”Utanför Stollgången blåser isiga vindar också den varmaste sommardag. Det är en upplevelse i sig
  Runt om Stollgången och norrut mot Barkhyttan finns det mycket fin MTB-cykling!
 3. Hoån vid järnvägsstation i Torsåker. Går att backa ner en båt där och det går att gå efter stranden nästan fram till Särstasjön. Det är mycket bra gäddfiske – 17 gäddor på en timme precis runt båtiläggningsplatsen är mitt rekord. Om vattenståndet är högt går det att ta båten ända ner till Ottnaren och Ältebosjön. Med kanot kan du ta dig till Gävle men det är några kraftverk på vägen där du får bära kanoten.
 4. Söderåsen – Vid siffran finns det parkering och karta över lite leder runt berget. Det är fin men kanske jobbig vandring men det är värt jobbet. 47 sekunder in i filmen ser vi de berömda ”vågorna” som är ett klapperstensfält som går i vågor nerför berget.
  En uppmärksamm tittare ser även att min mammas postlåda är med i början av filmen
 5. Kalkbrottet – häftig plats att bara titta på med sina lodräta klippväggar ner i vattnet. Idag populär plats för att hoppa ner för klipporna i vattnet. På andra sidan vägen ligger Igeltjärn med bra gäddfiske.
 6. Sälgsjön – finaste stranden jag känner till. Fantastikt fin sand och långgrunt, 50 meter ut når det till knäna och 52 meter ut bottnar du inte. Ta med UL-spö och lite spinnare, det kan vara bra abborrfiske nära stranden där du bottnar och utåt i djupet.

Det finns så klart många andra pärlor runt Torsåker och Hofors och denna lista är klart färgad av mig och min uppväxt så den här är den enda och rätta listan! 🙂
Och totalt utan Internet, IPv6 och DNSSEC!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *