Därför ger molnet företag utanför storstäderna konkurrensfördelar

Molnet gör dig till en mer attraktiv arbetsgivare

Studier och rapporter visar att molntjänster gör företag mer kostnadseffektiva och produktiva. Kan ditt företag dessutom göra era medarbetare gladare genom att exempelvis erbjuda större geofrihet via mobila arbetssätt så kan ni lyckas ännu bättre med er produktivitet!

Molnet är fortfarande en het teknik som analysföretaget Forrester pekar ut som en av de tekniker som kommer att vara allra viktigast för företagen att ha koll på under 2017.

Att skaffa sig konkurrensfördelar är viktigt för alla företag. Kanske än viktigare för dom som verkar utanför Stockholm, Malmö och Göteborg. En utmaning för många är att få tillgång till snabbt och stabilt internet. En annan är att få kompetens och talang att stanna kvar på orten. Men det finns givetvis även fördelar med att bo och verka utanför storstäderna!

 

Den moderna människan åker inte till jobbet och stämplar in. Den moderna människan loggar in och gör jobbet oavsett var den befinner sig!

 

På landsbygden är normalt hyrorna lägre, personalen aningen billigare och drömkåken kostar mindre än en etta i Vasastan. Däremot kan avståndet till kunderna och talangerna som ni vill rekrytera vara desto längre. Det kan även vara väldigt kostsamt att på egen hand investera i en säker IT-miljö som kan mäta sig med dom större konkurrenterna. Kan då molntjänster och ett mobilt arbetssätt vara en konkurrensfördel? Absolut!

 

Molnet gör dig till en mer attraktiv arbetsgivare

Molnet ger oss den friheten vi behöver för att kunna jobba och samarbeta säkert var vi än befinner oss. Att sitta på kontoret från åtta till fem varje dag börjar bli ett omodernt arbetssätt. Den moderna människan åker inte till jobbet och stämplar in. Den moderna människan loggar in och gör jobbet oavsett var den befinner sig! Anställda förväntar sig i allt större utsträckning friheten att kunna arbeta var och när de vill. Det är viktigt att företaget kan hantera det här nya mobila arbetssättet för att fortsätta vara konkurrenskraftigt och locka kompetens.

I en Sifo-undersökning framtagen på uppdrag av Telenor säger närmare en av två tillfrågade arbetstagare att de vill jobba mer flexibelt och vara mindre beroende av arbetsplatsen. De skulle också vilja ha mer kontroll över sina arbetstider än de har i dag och inte behöva jobba enligt fasta tider.

För att kunna nyttja alla molntjänster krävs bandbredd. Om du och dina användare inte redan har snabbt internet hemma så kommer regeringens nya bredbandsstrategi möjliggöra att både ni och företagen i Sverige snart kan dra nytta av möjligheterna som finns i molnet. Strategin säger att alla ska ha tillgång till snabbt internet innan år 2025. På kort sikt höjs regeringens målsättning till att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020.

 

Mobilitet gör dina medarbetare mer produktiva

Att dela och automatiskt synka information och dokument gör att du och dina användare alltid når den senaste informationen. Det gör att alla kan vara produktiva överallt, och om någon hårdvara krånglar är det bara att använda en annan enhet, en annan arbetsplats eller ett annat kontor.

Det bästa med molntjänster är att hela teamet har förutsättningar att samarbeta effektivt, oavsett om de befinner dig i Gävle eller Kammahav, New York eller i fjällstugan under sportlovet.

Det finns rapporter som påvisar att glada medarbetare är mindre stressade och mer effektiva. Som exempel visar en forskningsstudie som publicerats i Journal of Labor Economics att glada personer är 12 procent mer produktiva än medarbetare som inte är glada.

Ett annat exempel är en studie som Forrester har gjort på uppdrag av Microsoft som påvisar att Molntjänsten Office 365 sänker den totala ägandekostnaden samtidigt som produktiviteten hos personalen ökar. Läs hela rapporten här

 

Molntjänster är säkra, skalbara och kostnadseffektiva

Med en molntjänst får även mindre företag tillgång till samma kostnadseffektiva och skalbara lösningar som bara större företagen normalt har råd att kosta på sig. Molnet ger dig möjligheten att köpa en funktion eller applikation utan att investera en enda krona i infrastruktur. Det är många företag som i dag väljer att outsourca hela sin IT-miljö till förmån för välpaketerade molntjänster som inkluderar teknisk konsultation och arbetskraft till en fast månadskostnad.

Molnet är dessutom ett säkert alternativ! Computer Sweden har skrivit en artikel om att molnet är en säkrare plats än företagens egna servrar.

 

Alla företag i Sverige kommer snart ha likadana möjligheter att nyttja molntjänster av olika slag oavsett om dom verkar i storstäderna eller på landsbygden. Givetvis kommer det att skilja någon millisekund i svarstid beroende på vart i landet man befinner sig men det viktigaste är att möjligheten kommer att finnas. De flesta trender pekar ju på hur viktig molnet och mobilitet är för företagen men kanske framför allt för medarbetarna!

Det är alltså hög tid att börja fundera på er digitala agenda där molntjänster och mobila arbetssätt bör ligga väldigt högt upp på dagordningen!

 

Vill du veta mer om mobilitet? Ta kontakt med oss så berättar vi mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.