MS Teams, Corona och distansarbete

Att jobba hemifrån är mer aktuellt än någonsin, nedan följer några enkla tips för dig som inte brukar jobba på distans. 

Office 365  

Microsoft Teams ingår i alla företagsabonnemang av Office 365 och är en mycket bra plattform för distansarbete. Här kan du chatta med kollegor både enskilt men även i olika grupperingar. Ett tips är att skapa just grupperingar utifrån hur du brukar kommunicera på jobbet. Kanske sitter ni några stycken i ett öppet landskap, bjud in dem i en chattkanal för att efterlikna era normala utbyten.  

(när du inlett en chatt med någon kan du genom att klicka inom markeringen ovan lägga till fler deltagare) 

Fördelen med chatt är att du inte missar något bara för att du behöver fylla på kaffe eller gå på toaletten. Allt finns kvar och du kan svara när det passar dig. Du kan ha flera olika chatkonstellationer/kanaler igång samtidigt. 

Har du en inbyggd kamera i datorn (eller extern) kan du kommunicera med både ljud och bild vilket gör det mer personligt. Då du kan likt vid ett fysiskt möte läsa kroppsspråk, bör du sträva efter att alla deltar med bild. Har du ingen kamera kan du naturligtvis ändå dela skärm och delta i videokonferenser där andra visar bild.  

Ljudet, som ibland kan vara ett problem, blir förstås bäst med skräddarsydda headset och speciellt utformade lokaler för videokonferens men i regel går det dock alldeles utmärkt att använda ett headset till mobilen hemma i köket. Har man en dålig mikrofon, vilket kan förstöra ett helt möte, går det att till stor del undvika problemen genom att tysta micken när den inte behövs.
Innan du ansluter till ett möte för första gången så kan du med fördel testa att allt ser och låter bra. 

Börja med att klicka på den runda ringen (kan vara med bild) uppe i högra hörnet av bilden 
Teams Konto

Klicka sedan på inställningar följt av enheter. Genom att klicka på ”Ring ett testsamtal” kan du testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig.
Microsoft Teams Ring Testsamtal

Nu är du redo att koppla upp möten, samtal och chatt. Oavsett vad du vill göra kan du utgå från Chatt menyn till vänster och sen välja kontakter. Ställ dig på bilden/ringen till den kollega du vill koppla upp, då visas vilka olika kommunikationsmetoder du kan använda för just den kontakten.
Microsoft Teams Mote Chatt Samtal 

Vill du lägga till ytterligare personer i ett pågående samtal kan det enkelt göras, exempelvis genom att klicka på ”lägg till personer” i samtalets snabbmeny och där söka fram den eller dem du önskar bjuda in till samtalet.
Microsoft Teams Lägg Till Personer

Videosamtal kan ”alltid” användas men sedan väljer både du och den du ringer upp om de vill visa video eller inte. 
Microsoft Teams Möte

Här har jag kopplat upp en kollega vars kamera är avstängd.  

Just nu har Microsoft skalat upp sin interna kapacitet för att kunna stödja de stora nyttjandet av just teams. För dig som inte har teams kan du läsa mer i denna länk till MS:
Hur får jag tillgång till Microsoft Teams? 

Eller ringa oss på Interlan 026 – 18 50 00 så hjälper vi er vidare. 

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.